Gjutkurs och projekt ”Religionskrig – DU är fienden”

Ny kurs i skolan, nu ska vi lära oss göra gjutformar i gips och sedan gjuta i dem med flytande lera. Kursen pågår fram till påskveckan och vi ska under dessa veckor arbeta med valfritt projekt där gjutning ingår. Min projektbeskrivning ser ut så här:

Religionskrig – DU är fienden

Jag är intresserad av religion (främst kristendom och religion som fenomen) och tänker arbeta med det i mitt projekt. Jag vill gjuta en massa kors som är ca: 30 cm höga, sköra och tunna. Dessa kors tänker jag sedan placera ut på en plats där många människor passerar. Korsen ska vara så många, stå så tätt och placeras på ett sånt sätt att man inte kan undgå att kliva på dem och/eller välta dem så att de går sönder.

Mycket av den intollerans som idag finns mellan och mot religioner föds genom okunskap och nedärvda värderingar. Med det här projektet vill jag rikta uppmärksamheten mot att det är hos varje enskild individ förändringar måste ske för att göra världen tolerantare gentemot olika religioner och därmed minska krig och religiös förföljelse. När folk kliver på korsen representerar det det världsomspännande “religionskrig”, jag vill hävda finns, där varje människa är fienden.

Jag väljer kors i och med att de flesta personer här i norden tillhör krisendomen och då blir ett kors det mest provocerande och tankeväckande eftersom det blir personligt och igenkänneligt.

Jag tänker göra kors av trä som mall, göra gipsformar av korsen och sedan gjuta så många kors jag hinner under kursen. Korsen kommer att ha en “fot”, vara oglaserade och inte vara brända till mer än 1000 grader för att de ska behålla skörheten osintrade föremål har.

 
Vi får se hur projektet går, men här kommer lite bilder på gjutformarna jag hittills gjort.

Jag började med att göra ett kors i trä, nu ska det packas in till hälften i lera.

Korset inpackat i lera. Väggar byggs runt om för att hålla kvar gipset som ska i härnäst.

Gips ihällt i formen.

Sen tas leran bort när gipsen är stel, man vänder på formen, gör nya väggar och gjuter andra halvan av korset/formen ovanpå den andra halvan.

Sist ska formarna isär från varandra och från korset, det går med lite våld...

Jag har testat att göra gipsformar på ett hänglås och en fjärrkontroll.

Jag har testat att göra gipsformar på ett hänglås och en fjärrkontroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s