Anagamabränning

Denna vecka har det pågått mycket. Det har varit intervjudagar för eventuella blivande elever och så har vi börjat en anagamabränning.

En anagamaugn är en vedeldad ugn som har sitt ursprung i Kina och Japan. Man fyller hela ugen med keramik och sedan murar man igen den och lämnar ett hål för att kunna elda i. Sedan tänder man i den änden och eldar långsamt långsamt upp temperaturen. Just precis nu kanske den ligger på 800-900 grader. Ugnen eldas dygnet runt i valfritt antal dagar, ofta tre-fyra. Vi tände onsdag eftermiddag och avslutar lördag förmiddag. Poängen med ugnen är att den aska som bildas när man eldar ska lägga sig på godset och smälta och bilda glasyr.

Jag hade eldvakten inatt mellan 23.00 och 04.00. Det var jobbigt men mysigt. Tre timmar var trevligt, fyra var okej, men den sista timmen var långsam. Men vid fyra hade vi i alla fall eldat upp ugnen till 500 grader. Idag ska jag vara eldvakt mellan 16 och 20, och imorrn kväll samma tid. Idag är det även den officiella invigningen och det ska bli kul.

Det här är mer eller mindre alla de saker vi satt i ugnen.

För att sätta ugnen kryper man helt enkelt in i den.

Saker satta i ugnen. Man måste tänka på hur elden kommer att röra sig i ugen ifall man vill bestämma lite över resultatet. Elden rör sig ungefär som en fors, och det bildas virvlar på samma sätt, det är en hel vetenskap bakom.

Ugnen är den minsta sorten man kan bygga, detta för att vi ska kunna bränna den lite oftare.

Här eldas det. När ugnen har kommit upp i temperatur börjar man även kasta in ved genom luckan

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s